Jak wzmocnić odporność w ciąży?
Kobieta w ciąży musi ze zdwojoną siłą i ostrożnością dbać o swoje zdrowie. W końcu chroni nie tylko siebie, ale i rozwijający się w niej nowy organizm. Oto kilka porad, jak wzmocnić odporność w ciąży. Ze względu na fakt, że większość leków oraz suplementów diety wspomagających system immunologiczny jest wykluczonych u kobiet w stanie błogosławionym, istotny nacisk należy położyć przede wszystkim na dietę, ruch, sen oraz na wspomaganie organizmu naturalnymi metodami.
Odporność w ciąży
Stan błogosławiony jest ogromnym obciążeniem dla organizmu kobiety. Faktem jest więc, że trzeba z większą starannością i konsekwencją działać w trosce o układ odpornościowy. Nie oznacza to jednak, że ciężarna powinna dziewięć miesięcy spędzić w izolacji, wystarczy, że stara się unikać sytuacji, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie oraz wprowadzi w życie kilka prostych zasad. Większość kobiet w ten właśnie sposób jest w stanie całkiem dobrze zawalczyć o wzmocnienie swojej odporności! Wysiłek ten opłaci się szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka infekcji, jak w końcu wiadomo leczenie zwykłego kataru lub przeziębienia, jest o wiele trudniejsze, gdyż wiele preparatów nie jest wskazanych dla kobiet w ciąży!
Dieta wspomagająca odporność w ciąży
W okresie ciąży znacząco rośnie zapotrzebowanie na substancje odżywcze i składniki takie jak witamina D, kwas foliowy, żelazo, wapń, kwasy Omega-3. Odpowiednio skomponowana dieta (nastawiona na jakość pokarmów, a nie na ich ilość) połączona z suplementacją prenatalną jest w stanie w pełni zrealizować dzienne zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki. Zbilansowane posiłki to przede wszystkim produkty nieprzetworzone, świeże owoce i warzywa (najlepiej pochodzące od sprawdzonych dostawców), nabiał, wysokiej jakości ryby i mięso. Owoce i warzywa to główne źródło witamin i minerałów (np. jabłka, papryka – witamina C, migdały, orzechy – witamina E, kalafior, awokado – kwas foliowy, szpinak, botwinka – magnez), ryby morskie – kwasów Omega-3 i witaminy D, mięso oraz nabiał – białka. Przy jakichkolwiek ograniczeniach żywieniowych, gdy poszczególne produkty spożywcze lub całe ich grupy są wyłączone z diety, z pomocą przychodzą dedykowane ciężarnym preparaty witaminowo-mineralne. Trzeba jednak pamiętać, że nie są one w stanie w pełni zastąpić zrównoważonej codziennej diety!
Preparaty na odporność dla kobiet w ciąży
Ważnym elementem budowania odporności jest stosowanie specjalnych preparatów aptecznych oraz naturalnych produktów. Szczegółowe informacje odnośnie do bezpiecznych metod i produktów wspierających odporność znaleźć można na stronach aptek internetowych lub bezpośrednio u farmaceuty w aptece stacjonarnej. Często zalecanym przez specjalistów preparatem jest na przykład tran, który zawiera nie tylko witaminę D, ale i kwasy Omega-3. Specjalnie dla kobiet w ciąży dostępne są także preparaty bazujące na naturalnych wyciągach np. z czosnku lub aronii. Czosnek, aronia, a ponadto imbir, cebula, miód, maliny to produkty, które skutecznie wspierają mechanizmy obronne organizmu. Co więcej, doskonale sprawdzają się jako naturalne leki przy infekcjach np. przy przeziębieniu. Czosnek uznawany jest za jeden z najlepszych antybiotyków, pomaga zwalczać bakterie i wirusy.
Oczywiście najwyższą zawartością substancji aktywnych m.in. ajoenu, allicyny i flawonoidów charakteryzuje się surowy czosnek, profilaktycznie zaleca się spożywać dziennie 1-2 ząbki np. na kanapce, jako dodatek do sałatek lub twarożku. Można również przygotowywać miksturę z mlekiem, miodem i masłem. Smaczniejszym sposobem na wzmocnienie odporności jest aronia, która zawiera ogromne ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. W sezonie warto więc zrobić zapasy aronii i przygotowywać z niej przetwory, podobnie zresztą jak z czarnego bzu i malin (sok i herbata z owoców malin są bezpieczne dla kobiet w ciąży, natomiast nie jest wskazane stosowanie naparów z liści malin!). Prawidłowe funkcjonowanie odporności zależy również od dobrego stanu jelit, pomocne w utrzymaniu ich w zdrowiu są naturalne probiotyki – kiszonki i kwaśne produkty mleczne.
Ruch i sen
Nie ma przesady w stwierdzeniu „w zdrowym ciele zdrowy duch”, dotyczy to również okresu ciąży. Kobieta, u której ciąża przebiega w sposób prawidłowy, nie powinna zapominać o ruchu! Jednakże aktywność fizyczna powinna być dostosowana do jej możliwości! Jeśli kobieta przed ciążą była fanką fitnessu, nie powinna całkowicie odcinać się od swoich przyzwyczajeń, wystarczy jedynie dostosować intensywność ćwiczeń. Natomiast kobiety, które rzadko zaglądały na siłownię, powinny dla własnego dobra zadbać o codzienną porcję ruchu (np. regularne spacery, joga, delikatny aerobik, specjalne zajęcia dla ciężarnych)! Składową zdrowego ciążowego trybu życia jest również relaks i sen. U kobiet w ciąży, które są wypoczęte i wyspane (przynajmniej 7 godzin, a w razie potrzeby dodatkowe popołudniowe drzemki) oraz mają dobre samopoczucie, zwiększają się szanse na przetrwanie do porodu bez ciężkich infekcji!
Wzmacnianie odporności w ciąży to proces holistyczny, na który składa się kilka czynników. Jednym z najważniejszych jest oczywiście dieta. Znaczenie odpowiednio skomponowanej, bogatej w nieprzetworzone produkty spożywcze diety jest nie do przecenienia! To ona stanowi bazę, którą ze względu na specyficzne zapotrzebowanie organizmu należy uzupełniać w dodatkowe źródła witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Elementami, których nie można pominąć, jest również aktywność fizyczna (dopasowana do przedciążowej kondycji kobiety) oraz zdrowy sen.
Dodaj komentarz