Pomidorowa grypa – czy groźna dla naszych dzieci?

Czy grozi nam kolejna epidemia? W obecnych czasach nic nie wiadomo, każde ostrzeżenia warto brać na poważnie. Niedawno w wielu medycznych czasopismach, m.in. w prestiżowym „The Lancet” ukazały się artykuły o szybko rozprzestrzeniającej się chorobie występującej u dzieci, która atakuje w Indiach – o grypie pomidorowej. Jak objawia się ta choroba? Czy pomidorowa grypa może zagrażać życiu?

Z naszego artykułu dowiesz się:

pomidorowa grypa

Jakie są przyczyny grypy pomidorowej?

Niestety lekarze i naukowcy nie wiedzą jeszcze zbyt wiele na temat pomidorowej grypy, która określana jest również jako gorączka pomidorowa. Do tej pory ustalono, że jest bardzo zaraźliwa, a do zakażenia dochodzi przez bezpośredni kontakt z chorym lub używanymi przez niego powierzchniami i rzeczami. Czy grypa pomidorowa ma podłoże wirusowe? Wiele wskazuje, że tak właśnie jest, przy czym nie ma informacji, czy za infekcję odpowiedzialny jest jeden wirus, czy kilka wirusów, czy jest to stary, znany patogen, czy całkowicie nowy. Jest kilka hipotez dotyczących przyczyn występowania grypy pomidorowej. Część naukowców przypuszcza, że pomidorowa grypa jest powikłaniem chorób tropikalnych roznoszonych przez komary – gorączki denga lub choroby chikungunya. Skąd podejrzenie, że łączy je coś z grypą pomidorową? Zarówno grypa pomidorowa, jak i denga i chikungunya mają dość podobny przebieg.

Inna popularna hipoteza zakłada, że gorączka pomidorowa może być nową odmianą wirusowej choroby rąk, stóp i jamy ustnej (tzw. bostonki lub choroby bostońskiej). Choroba rąk, stóp i jamy ustnej jest dość powszechną chorobą zakaźną wywoływaną przez enterowirusy, w tym wirusy Coxackie i występującą przede wszystkim u dzieci od 1. do 5. roku życia (także u dorosłych z obniżoną odpornością). Objawami bostonki są czerwone pęcherze na dłoniach, stopach i ustach, a także gorączka i ból głowy. Niektórzy naukowcy przypuszczają, że pomidorowa grypa jest wywoływana przez wirusa Coxsackie A16.

Pomidorowa grypa – dlaczego szerzy się głównie wśród dzieci?

Po raz pierwszy grypa pomidorowa pojawiła się w maju tego roku w stanie Kerala w Indiach i szybko rozprzestrzeniła się na inne rejony. Pierwsze stwierdzone przypadki dotyczyły dzieci poniżej 5. roku życia, z czasem zachorowania zaczęto diagnozować również u starszych dzieci. Czy grypa pomidorowa dotyka wyłącznie dzieci, lekarze uważają, że mogą na nią zachorować również osoby dorosłe, przy czym przechodzą oni infekcję bezobjawowo. Powodem, dla którego najbardziej narażone na zakażenie są dzieci, jest fakt, że najmłodsi często nie przestrzegają zasad higieny, dotykają brudnych powierzchni, wkładają do ust różne rzeczy, stąd ryzyko „złapania” chorobotwórczego patogenu jest u nich zdecydowanie wyższe niż u dorosłych.

Pomidorowa grypa – charakterystyczne objawy

Głównym objawem grypy pomidorowej są zmiany skórne występujące na całym ciele – duże, bolesne pęcherze, owrzodzenia i czerwone wykwity. Zaobserwować można także zaczerwienienie dłoni i stóp. Reszta symptomów jest zdecydowanie mniej specyficzna, mogą pojawić się różne objawy grypopodobne. Zwykle jest to wysoka gorączka i ogólne zmęczenie, ból głowy, silne bóle stawowe, obrzęk stawów, nudności i wymioty. Ponadto gorączka może przyczyniać do odwodnienia organizmu.

Mało charakterystyczny przebieg grypy pomidorowej sprawia, że jej rozpoznanie nie jest łatwe. Często diagnozę stawia się po wykluczeniu innych podobnych w przebiegu chorób wirusowych. Wykonuje się testy na obecność wirusów odpowiedzialnych za takie choroby jak Zika, denga, czikungunya, ospa wietrzna i półpasiec, opryszczka. Grypa pomidorowa wykazuje pewne podobieństwo do Covid-19, jednak nie ma żadnych związków między tymi dwiema chorobami.

Pomidorowa grypa – skąd ta nazwa?

Nazwa grypa pomidorowa odnosi się do charakterystycznych zmian skórnych pojawiających się w przebiegu choroby, czerwonych, bolesnych pęcherzy, które rosną, osiągając rozmiar zbliżony do pomidora. Oznacza to, że choroba nie ma nic wspólnego z jedzeniem pomidorów!

Ile trwa pomidorowa grypa?

Zwykle objawy samoistnie ustępują w ciągu 7-10 dni. Należy zwrócić uwagę, że do tej pory chorobę diagnozowano u dzieci, tym samym nie można określić, jak patogen zachowuje się w przypadku osób starszych oraz osób z obniżoną odpornością. Ponadto nie ma też informacji o potencjalnych powikłaniach.

Czy pomidorowa grypa zagraża życiu?

Grypa pomidorowa jest endemiczną infekcją, a ze względu na to, że liczba zdiagnozowanych przypadków jest stosunkowo niska, uznawana jest za chorobę rzadką. Nie wydaje się, aby miała ona zagrażać życiu chorych. Ma raczej łagodny przebieg, przynajmniej tak wynika z informacji, które zebrano na podstawie dostępnych danych. Na razie gorączka pomidorowa uznawana jest za niegroźną, co z pewnością jest bardzo dobrą wiadomością. Jakie są szanse na to, że pomidorowa grypa dotrze do Europy i Polski? Póki co, lekarze nie podnoszą alarmu, wskazując na niskie ryzyko pojawienia się jej w naszym kraju. Niemniej jednak sytuacja w Indiach jest uważnie monitorowana.

Pomidorowa grypa – jak wygląda leczenie?

Pomidorowa grypa jest leczona objawowo (podobnie jak każda choroba wirusowa). Wskazane są leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Wraz z lekami na gorączkę można również stosować domowe metody – chłodne okłady lub kąpiel, trzeba także zapewnić choremu spokój i odpoczynek. Kluczowa w przypadku dziecka, u którego została rozpoznana gorączka pomidorowa, jest zwiększona podaż płynów. U najmłodszych bardzo szybko dochodzi do odwodnienia, co może być przyczyną dodatkowych problemów. Bardzo ważne jest też obserwowanie dziecka i reagowanie na pojawiające się objawy. W przypadku pogarszania się jego stanu zaleca się jak najszybciej zgłosić do lekarza.

Grypa pomidorowa uznawana jest za bardzo zaraźliwą, w celu ograniczenia rozprzestrzeniania choroby konieczna jest izolacja. Należy ją stosować zarówno u osób, u których pomidorowa grypa jest zdiagnozowana, jak i u osób, u których jest podejrzewana. Zgodnie z zaleceniami izolacja powinna trwać około 5-7 dni od pojawienia się objawów.

Pomidorowa grypa jest mało poznaną chorobą, przede wszystkim nadal nie ma potwierdzenia, co jest jej przyczyną. Dobrą wiadomością jest to, że infekcja ma łagodny przebieg i najprawdopodobniej nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia. Niepokoić powinno natomiast to, że grypa pomidorowa jest bardzo zaraźliwa. Obecnie zakażenia diagnozowano tylko w Indiach, na pytanie, czy i jak szybko choroba dotrze do Europy i Polski, nikt nie zna odpowiedzi.

Autor: Ewa Krulicka – Blogerka z wieloletnim doświadczeniem, z wykształcenia magister kulturoznawstwa.
Redaktor blogów oraz dużych serwisów o zdrowiu jak i-apteka.pl. Zainteresowania: zdrowie, uroda, naturalne metody leczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

*

*