Jedzenie lodów a angina – czy mają wpływ?

Każdy z nas w dzieciństwie usłyszał od mamy, taty lub babci, „nie jedz lodów, bo będzie bolało Cię gardło”, niewykluczone, że i wielu powtarzało to samo swoim dzieciom. Czy faktycznie jedząc lody w upalne dni, można sprawić sobie nieprzyjemności w postaci bólu gardła lub anginy?

Czy faktycznie jedzenie lodów ma wpływ na zachorowalność na ból gardła i anginę?

Jak to w końcu jest? Czy mama mówiąca dziecku, „nie jedz lodów, bo będzie bolało Cię gardło”, ma rację, a może mija się z prawdą? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Pewne jest to, że jedzenie lodów latem, a także picie mocno schłodzonych napojów samo w sobie nie jest przyczyną anginy lub bólu gardła. Jednakże uznaje się je za czynnik sprzyjający rozwojowi infekcji. Dlaczego? Otóż podczas upałów organizm jest mocno rozgrzany od wysokiej temperatury otoczenia i przebywania na słońcu, szybkie zjedzenie zimnych lodów lub wypicie zimnego napoju może spowodować niemały szok termiczny dla gardła. Jest on najgroźniejszy dla dzieci oraz dla osób, które są przemęczone i osłabione, a ich układ odpornościowy jest przeciążony.

Poprzez nagłe schłodzenie rozgrzanego gardła i przełyku dochodzi do miejscowego skurczu naczyń krwionośnych i osłabienia błony śluzowej, to natomiast prowadzi do nadszarpnięcia funkcji obronnych układu immunologicznego, który nie jest w stanie chronić się przed przedostawaniem się do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów. Innymi słowy, rośnie ryzyko zachorowania na infekcje wirusowe i bakteryjne takie jak angina (ostre zapalenie migdałków podniebiennych). Zakażenia bakteryjne rozwijają się bardzo szybko, nagle pojawia się silny ból gardła i trudności z połykaniem oraz gorączka. Infekcja wirusowa ma łagodniejszy przebieg, ale jej objawy (m.in. kaszel, katar, bóle mięśniowe) również mogą być uciążliwe.

Czy trzeba zrezygnować z jedzenia lodów latem?

Nie, nie trzeba rezygnować latem z lodowych przysmaków. Można nadal cieszyć się nimi podczas upałów, należy jednak robić to rozważnie. Mogłoby się wydawać, że w sytuacji, gdy ciało jest spocone i rozgrzane, to najwłaściwszy moment na zjedzenie loda lub wypicie napoju prosto z lodówki. Jednak nie, dla własnego zdrowia lepiej chwilę odczekać ze schładzaniem się. Najpierw warto zejść ze słońca i przez kilka minut schować się w cieniu, wówczas szok termiczny po zjedzeniu loda lub wypiciu zimnego napoju będzie nieco mniejszy. Co więcej, lody trzeba jeść powoli, warto przez chwilę ogrzać je w jamie ustnej, zanim zostaną połknięte, dzięki temu też można uniknąć nagłej zmiany temperatury w gardle. Ponadto nie należy od razu rozgrzewać schłodzonej śluzówki gardła, czyli po zjedzeniu lodów nie jest wskazane np. wypicie gorącej kawy lub herbaty, a także szybkie wyjście na słońce.

Czy lody łagodzą ból gardła?

Przez niektórych lody uważane są za przyczynę anginy i bólu gardła, przez innych za lekarstwo. Czy to prawda? Niestety nie! Lody na ból gardła to nie jest najlepszy pomysł. Wprawdzie zimno może na chwilę uśmierzyć objawy bólowe, jednak nie można traktować lodów jako remedium na te dolegliwości. Jedzenie lodów podczas letniego przeziębienia, anginy lub innej infekcji gardła nie jest przeciwwskazane, ale nie jest też zalecane. W wyniku kontaktu rozgrzanej śluzówki gardła z zimnym pokarmem następują procesy prowadzące do osłabienia odporności, to natomiast sprzyja namnażaniu się wirusów i bakterii, a także utrudnia walkę z chorobą, w efekcie przedłużając czas utrzymywania się objawów. Podczas choroby zdecydowanie bardziej polecane są pokarmy i napoje o temperaturze ciała. Dodatkowo trzeba pamiętać, że przy podejrzeniu choroby bakteryjnej należy się zgłosić do lekarza, gdyż konieczne może być zastosowanie antybiotyków.

Choć lody na anginę się nie sprawdzą, jest medyczne uzasadnienie dla rozpoczęcia diety „lodowej”. Przez wielu lekarzy jedzenie lodów jest zalecane po usunięciu migdałków u dzieci. Wówczas obkurczanie naczyń krwionośnych w gardle jest wskazane. Pomaga ograniczyć krwawienie i łagodzi ból przy przełykaniu. Dodatkowo po tym zabiegu pacjenci mają duży problem z jedzeniem normalnych potraw, a lody nie dość, że miejscowo znieczulają, to także są miękkie i łatwe do zjedzenia oraz dostarczają sporej porcji kalorii.

Czy faktycznie jedzenie lodów ma wpływ na zachorowalność na ból gardła i anginę? Mimo że nie są one bezpośrednią przyczyną, mogą sprzyjać rozwojowi infekcji. Największym błędem jest szybkie jedzenie lodów na pełnym słońcu, co może powodować szok termiczny i osłabienie odporności. Zimą nie ma ryzyka znacznych różnic temperatury, więc paradoksalnie to wtedy lepiej jeść lody. Mało tego, niektórzy nawet rekomendują jedzenie lodów w sezonie zimowym jako sposób na „hartowanie” gardła.

Autor: Ewa Krulicka – Blogerka z wieloletnim doświadczeniem, z wykształcenia magister kulturoznawstwa.
Redaktor blogów w takich serwisach o zdrowiu jak i-apteka.pl. Zainteresowania: zdrowie, uroda, naturalne metody leczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.