Ciąża – jak prawidłowo się odżywiać?
W ciągu 9 miesięcy ciąży kobieta powinna zdrowo się odżywiać, ponieważ dzięki temu
korzystnie może wpłynąć na rozwój płodu. Mitem jest stwierdzenie, że ciężarna powinna
jeść w ciąży „za dwóch”. Poprawna jest opinia mówiąca o tym, że powinna jeść „dla dwóch”
osób, wciąż dbając o prowadzenie zbilansowanej diety.
Pełnowartościowa dieta
Sposób odżywiania w okresie ciąży ma ogromne znaczenie dla przebiegu ciąży i rozwoju
dziecka. Pełnowartościowa dieta, bogata w witaminy, mikroelementy i ważne dla zdrowia
składniki pozwoli na to, aby organizm matki był w stanie podołać obciążeniom związanym
z ciążą. Dieta ciężarnej powinna być zbilansowana pod względem ilości przyjmowanych w
codziennych posiłkach:
• Tłuszczy,
• Białka,
• Węglowodanów,
• Witamin,
• Składników mineralnych.
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie w ciąży rośnie nieznacznie, ale zmienia się wymagana
ilość składników odżywczych w diecie. Monotonna dieta, bogata w produkty wysoko
przetworzone może prowadzić do poważnych, szkodliwych dla zdrowia matki i dziecka,
niedoborów.
Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze
Dla płodu rosnącego w brzuchu matki ważne jest, aby w jej diecie znajdowała się
odpowiednia ilość białka, niezbędnego do budowy nowych komórek. Białko znajduje się w
mięsach, rybach, jajach, mlekach, przetworach mlecznych, zbożach i produktach zbożowych.
Wbrew pozorom, tłuszcze także powinny znaleźć się w diecie kobiety w ciąży, ponieważ
są źródłem witaminy A, D czy E. Powinny to być jednak tłuszcze nienasycone, bogate w
kwas linolowy i alfa-linolowy. Zaleca się spożycie tłuszczów naturalnych, w chudym mięsie,
rybach, mleku czy produktach mlecznych.
Kobieta w ciąży nie może jeść wszystkiego w dowolnych ilościach, ponieważ nadmierne
tycie nie jest pozytywne dla rozwoju dziecka i samej ciąży. Dlatego w diecie ciężarnej
powinna znaleźć się ograniczona ilość węglowodanów. Nie należy spożywać zbyt dużo
słodyczy, cukrów i słodkich ciast. Wśród węglowodanów dopuszczalne jest pieczywo, kasze
czy makarony, które są źródłem naturalnego błonnika pokarmowego.
Zalecane jest ciężarnym spożycie warzyw i owoców, będących źródłem witamin, w tym
witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E i D czy witaminy C. Prócz tego ich dieta
powinna obfitować w składniki mineralne – jod, wapń, cynk i żelazo.
Ile można przytyć?
W ciąży nie należy dopuszczać do nadmiernego przytycia. Książkowo jest przytyć około 1 kg
na miesiąc. Lekarze mówią, że bezpieczną granicą jest 10-12 kg w ciągu całej ciąży.
Dodaj komentarz